Roep China op om te stoppen met het vervolgen van Tibetaanse schrijvers

Vanuit een vrij land gebruik ik mijn stem om steun te betuigen aan de Tibetaanse schrijvers, musici en kunstenaars in Tibet, die systematisch het zwijgen worden opgelegd en niet in vrijheid kunnen leven. Een voorbeeld is de Tibetaanse schrijver en blogger Shokjang, die in februari 2016 tot 3 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Ik maak mij zorgen over de vervolging en verdwijning van deze Tibetanen, die het doelwit zijn van de toegenomen Chinese repressie. Het is onacceptabel, dat zij worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen alleen voor het gebruikmaken van hun fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Het is onbegrijpelijk, dat iedere uiting van Tibetaanse identiteit wordt gebrandmerkt als ‘het opsplitsen van de Chinese staat’, met als gevolg dat veel Tibetaanse schrijvers in Tibet worden opgepakt en gevangengezet. Met het monddood maken van deze belangrijke dragers van de Tibetaanse cultuur en identiteit, wordt het overleven van de unieke Tibetaanse cultuur bedreigd. Dit is niet alleen tragisch voor het Tibetaanse volk, maar ook een verlies voor de rest van de wereld.

Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht neergelegd in de VN Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Verder is het opgenomen in Artikel 35 van de Grondwet van de Volksrepubliek China, waarin uitdrukkelijk staat dat burgers ‘vrijheid van meningsuiting en persvrijheid hebben’. In Artikel 41 staat zelfs, dat burgers het recht hebben om elk staatsorgaan te bekritiseren of om suggesties te geven.

Als lid van de VN Mensenrechtenraad heeft China volgens het internationale recht de plicht om de mensenrechten van deze Tibetaanse schrijvers te respecteren en te beschermen.

>>> Lees hier de petitietekst <<<

Verzoek de Chinese president met klem om in Tibet:

 • het recht van vrijheid van meningsuiting te garanderen
 • alle gevangen schrijvers onmiddellijk vrij te laten
 • de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten tot Tibet toe te laten

 

Ja, ik roep China op om te stoppen met het vervolgen van Tibetaanse schrijvers
 • Postcode huisnummer combinatie is niet bekend.

 • Teken de petitie
 • Velden met * zijn verplicht.
  Je ontvangt een e-mail waarin we je stem bevestigen.
  Wanneer je ook adres- en contactgegevens achterlaat, kunnen we je eventueel benaderen om steun voor ons werk te vragen.
  Bekijk hier onze privacystatement.
  Je persoonlijke gegevens worden beveiligd naar ICT verstuurd.