De Panchen Lama is een van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet.

In 1995 werd hij na zijn erkenning door de Dalai Lama als Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama, op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.

Nu, bijna 24 jaar later, houdt de Chinese regering hem nog steeds gevangen. Tot op de dag van vandaag blijft hij springlevend in de harten van Tibetanen en gaan ze onverminderd door met het eisen van zijn vrijlating.

Ondanks inspanningen van ICT en internationale mensenrechtenorganisaties weigert de Chinese regering informatie over de verblijfplaats of welzijn van de Panchen Lama te geven. China claimt dat hij een normaal leven leidt, maar ontzegt iedere toegang tot hem.

Dit is een van de talloze manieren, waarop de Chinese regering de Tibetaanse religie, die de ruggegraat is van de Tibetaanse cultuur en identiteit, systematisch probeert te breken.

Het is onacceptabel dat de Chinese autoriteiten de wereld al 24 jaar in duisternis houdt betreffende de verblijfplaats van de Panchen Lama. ICT eist dat China nu in actie komt en hem en zijn familie onmiddellijk vrij laat.

 

LEES HIER DE PETITIETEKST

Aan Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China

Uwe Excellentie,

Ondanks talrijke oproepen van internationale organisaties weigert uw regering om onafhankelijk onderzoek toe te laten naar de verblijfplaats en het welzijn van Gedhun Choekyi Nyima, de 11e Panchen Lama. Sinds hij 24 jaar geleden door de Chinese autoriteiten werd opgepakt, wordt hij nog steeds vermist. Als ondertekenaar van het VN-Mensenrechtenverdrag dient China haar verplichtingen na te komen en zijn fundamentele rechten te respecteren. Als tweede belangrijkste religieuze leider, na de Dalai Lama, is het belangrijk dat hij in vrijheid religieus onderricht kan volgen en zijn religieuze verantwoordelijkheden kan vervullen.

Met klem dring ik er bij u op aan om:

 • de Panchen Lama onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten
 • de verblijfplaats en welzijn van de Panchen Lama bekend te maken
 • toegang te verlenen tot de Panchen Lama aan de VN-waarnemers

Hoogachtend,

 

Bekijk hier de korte video van NOS op 3 over de Panchen Lama:

En bekijk hier de korte versie van de documentaire ‘Tibet’s Stolen Child’, een 60 minuten durende documentaire over China’s ontvoering en opsluiting van de 6 jaar oude Panchen Lama:

 

 

Teken de petitie! Waar is de Panchen Lama?
 • Postcode huisnummer combinatie is niet bekend.

 • Teken de petitie
 • Velden met * zijn verplicht.
  Je ontvangt een e-mail waarin we je stem bevestigen.
  Wanneer je ook adres- en contactgegevens achterlaat, kunnen we je eventueel benaderen om steun voor ons werk te vragen.
  Bekijk hier onze privacystatement.
  Je persoonlijke gegevens worden beveiligd naar ICT verstuurd.